Rob en Bram over Google CodeLab & Google Assistent

Dat we aan toffe projecten werken wisten wij al lang! Maar dankzij Rob en Bram krijg je een echt kijkje in de keuken van één van onze projecten!

Even voorstellen!

Wij zijn Rob Niemantsverdriet en Bram van der Wal en zijn werkzaam binnen de business unit Marketing Development op het gebied van product ontwikkeling van nieuwe Smarthome proposities voor Essent klanten. We staan allebei aan de wieg van de Essent Thuis app en zijn continu bezig met het testen van aanvullende smarthome features die meerwaarde voor de klant opleveren. Daarnaast sluiten we partnerships met bedrijven zoals Nest, Honeywell en Philips om het assortiment van producten uit te breiden met slimme oplossingen. Waar we de afgelopen periode mee bezig zijn geweest? De Google Assistant!

Rob is met zijn specialisme van mobile app- en online platformontwikkeling en het aansturen van externe agile teams diegene die de ontwikkeling drijft van de Google Assistant. Bram is actief als Product Owner van de Essent Thuis app en verantwoordelijk voor het uitbouwen van de smarthome product category en op de lange termijn voor Essent’s smarthome roadmap en partnerships.

Wat is de Google Assistent?

De Essent Google Assistant is een uitbreiding op de Essent Thuis app waarin een uitgebreid inzicht van energieverbruik in huis en ook de opwek van de zonnepanelen verwerkt zit. Via spraak kunnen vragen gesteld worden aan de Google Assistant op je telefoon en later dit jaar ook via de Google Home slimme speakers. Met de Essent Google Assistant hebben we Essent-specifieke acties gemaakt waarmee we voor onze klanten diverse vragen over energie-inzicht kunnen beantwoorden. Hierdoor kun je bijvoorbeeld opvragen hoeveel energie je verbruikt hebt in de laatste maand, hoeveel energie en euro’s je zonnepanelen hebben opgeleverd of hoeveel euro’s je potentieel terugkrijgt van Essent op je eindafrekening aan de hand van de tot nu toe gemeten verbruiksdata en verwachting daarvan voor de rest van het jaar.

En dan nu in Jip en Janneke taal..

Met de Google Assistant op je telefoon, en later dit jaar via de Google Home slimme speakers, kun je via een digitale spraak assistent met Essent spreken en je vragen over energie-inzicht beantwoord krijgen.

Hoe was het om deel te nemen aan Google Codelab?

Het was zeer gaaf om bij Google Amsterdam samen te komen met ontwikkelaars van andere bekende merken zoals KLM, Albert Heijn en ING bank. We kregen vanuit Google een spoedcursus “Basisbeginselen Google Assistant” en in de middag zijn we zelf in een kleine hackathon aan de slag gegaan om een eerste prototype van de Essent Assistant te maken. Hierin bleken we direct succesvol te zijn, omdat we gemakkelijk met ons eigen IT landschap APIs de koppelingen konden maken. Een paar dagen later volgde een uitnodiging van Google om als lanceerpartner van de Nederlandse Google Assistant deel te nemen. Dit alles belooft veel goeds voor de toekomst waarin wij, vanuit Essent, steeds meer en makkelijker met externe partners samenwerkingen opstarten op het gebied van smart home en energie-inzicht.

.

Hoeveel vrijheid hebben jullie van innogy gekregen om dit project uit te voeren?

Als onderdeel van product ontwikkeling hebben wij veel vrijheid om op eigen initiatief partnerships te starten en met pilots nieuwe zaken uit te proberen. Zolang het doel van ‘verbeteren van klantinteractie’, ‘meerwaarde creëren voor de klant’, ‘digitalisering van bestaande processen’, ‘nieuwe verdienmodellen creëren’ wordt gediend, krijgen we veel vrijheid. Van ons wordt ook verwacht dat wij voorop lopen met de laatste ontwikkelingen en veel zaken uitproberen om daarvan te leren: wat werkt wel, wat werkt niet. Zodra is aangetoond dat nieuwe proposities en innovaties goed aanslaan bij onze klanten worden die inzichten en producten overgenomen door de reguliere business en verder uitgerold.

Wat is de leukste zin die jullie de app hadden willen laten uitspreken, maar er uiteindelijk niet in is gekomen?

Wij wilden zelf wat grapjes met André Hazes (die in de Helemaal Thuis campagne van Essent de hoofdrol speelt) inbouwen, maar helaas kon André er op het moment van de opnames bij Google niet aanwezig zijn waardoor we dit niet hebben kunnen uitrollen. Misschien volgen deze op een later moment!

Tot slot: hoe zetten jullie de energiewereld op z'n kop?

Door samen met de klant totaal nieuwe of bestaande proposities om en uit te bouwen en te testen in een agile team, bestaande uit multidisciplinaire mensen uit verschillende business units, en met externe partners die nog veel slimmer en sneller werken als dat wij doen. De ervaring die Rob vanuit de online en app wereld meebrengt en de kennis die Bram inbrengt vanuit de consumenten elektronica en services maken dat wij met een frisse blik naar het product ‘energie’ kijken waar totaal nieuwe diensten en verdienmodellen aan opgehangen kunnen worden.