Dit is mijn stap: Chris Blommendaal - IT Security Specialist

Gepubliceerd op 11 oktober 2021
Chris (IT Security Specialist) werkt 3,5 jaar bij Essent en heeft de ‘luxe’ gehad om de architect te zijn van zijn volgende stap binnen Essent. Hoe hij dat heeft gedaan en waarom hij zich als een vis in het water voelt in zijn nieuwe rol lees je hier.


Van Information Security naar … IT security

Op het eerste gezicht lijkt de stap van Chris binnen Essent minimaal. Van Information Security Officer naar IT Security Expert. Chris legt uit: “In mijn vorige rol werkte ik vanuit ons toenmalige moederbedrijf innogy en met een Duitse manager bij Essent. Ik werkte wel in Den Bosch, maar rapporteerde elders. De feeling met Essent ging daardoor iets verloren. Daarbij was het voor de IT collega’s vaak onduidelijk vanuit welke rol of hoedanigheid ik aanschoof m.b.t. security issues. Nu werk ik binnen de IT afdeling zelf, ik zit in het team van de IT directeur en werk dagelijks samen met o.a. DevOps engineers. Ik signaleer niet alleen dat er iets moet veranderen op gebied van security, maar werk ook met de engineers mee aan de oplossing. Daardoor ben ik nog beter in staat advies te geven en mee te denken. Ik zit op het snijvlak van Business en IT en kan bruggen slaan. Ik voel me nu echt als een vis in het water.”


Veiligheid van IT landschap

In zijn huidige job focust Chris op het regelmatig scannen en monitoren van systemen: “Ik ben inmiddels binnen heel Essent IT hét aanspreekpunt voor beveiliging. Ik denk mee en bied oplossingen bij security vraagstukken en ik ben sparringpartner voor IT collega’s. Ik check of we ons aan de richtlijnen houden, zowel voor onszelf áls voor alle klanten die gebruik maken van onze platforms en apps”. Zijn rol bestaat uit meer dan enkel veel controleren. Voor Chris zit de uitdaging bijvoorbeeld in het samenbrengen van zaken die tegenstrijdige belangen lijken te hebben: “NPS en security lijken en zijn vaak tegenpolen. Een zo’n hoog mogelijke klantwaardering bereik je niet met een zeer strikte security. Dat kan tegenwerken. Voor mij is het de uitdaging om het zo pragmatisch mogelijk in te regelen zodat het een win-win wordt”.


Architect van eigen rol

De huidige functie van Chris is geheel nieuw. Hij heeft zelf de behoefte eraan gesignaleerd, aan de hand van een analyse stakeholders ervan overtuigd dat deze functie er moest komen, meegeschreven aan de inhoud van de rol en… heeft zelf gesolliciteerd. Kortom, architect van zijn eigen rol: “Toen we werden overgenomen door EON werd bekend dat mijn rol anders ingericht zou worden. Hierdoor veranderde de functie en de manier van werken aanzienlijk. Ik had behoefte aan meer vrijheid om te ondernemen en initiatieven te ontplooien én ik vond dat ik beter IT van dienst kan zijn als ik ook echt onderdeel uitmaak van die afdeling. Ik voelde me als coach zonder spelers op het veld.” Door dit aan te kaarten en op basis van een analyse ook echt aan te duiden dat de behoefte er is, werd de mogelijkheid gecreëerd voor zijn nieuwe job.


Trots

Waar Chris trots op is, is dat de nieuwe rol die hij op papier heeft bedacht in de praktijk ook echt zo blijkt te werken: “Ik heb bijvoorbeeld in korte tijd samen met teams gebouwd aan geautomatiseerde realtime dashboards waarbij we een overzicht hebben van alle systemen en lopende issues. Het aantal issues neemt in een rap tempo af: er is meer aandacht voor het onderwerp en de rapportage is veel beter.”

Chris Blommendaal (32) woont samen in Rosmalen. Hij houdt van wielrennen en hardlopen en is aan het trainen voor zijn eerste marathon in Rotterdam. “Dit is echt een uitlaadklep voor mij.” En hij zegt over zichzelf: “In mijn vrije tijd ben ik ook een IT’er en nerd: ik ben veel bezig met home automation, zelf solderen.” Daarnaast houdt hij van boeken lezen en bordspellen spelen met vrienden.

Interesse in werken bij Essent IT? Neem een kijkje op onze vakgebiedpagina of bij de IT vacatures