Dit is mijn stap: Jan Fredriks - New Business Manager Energy Infrastructure Solutions

Gepubliceerd op 11 januari 2022
Steile groeicurves, hoog energielevel en in een hoog tempo leveren. Het is Jan niet vreemd. Zijn passie voor duurzaamheid, achtergrond als climate change consultant bij EY, strateeg bij PostNL en senior strateeg bij Essent komen in zijn nieuwe rol allemaal samen. Jan: “Bij Essent kwam alles samen: strategie, business development, energie(transitie) en daar een bijdrage aan leveren. Ik had meteen een goede klik.” Lees hier zijn verhaal.


Strateeg

Jan is niet alleen strateeg van beroep: hij stippelt zijn loopbaan ook strategisch uit en ervaart bij Essent de ruimte om te blijven groeien. In februari 2020, nog geen twee jaar geleden, is Jan begonnen bij het team Commercial Programming als senior strateeg en had meteen impact. In een hoog tempo werkte hij succesvol aan verschillende business vraagstukken, zoals het aangaan van partnerships met start-ups t.b.v. kennis- en innovatiedeling, de visie 2025 market end game en het versterken van het business en operating model van één van de servicepartners van Essent. Jan: “Het meest trots ben ik misschien nog wel op het besluit om naar aanleiding van een van mijn projecten de slimme meter data inzetten om de forecasting te optimaliseren.” .


Internship Energy Infrastructure Solutions

Een jaar in dienst en toen werd Jan al gevraagd door de Board om te praten over waterstof. Zijn enthousiasme over verduurzaming en de mogelijkheid voor het realiseren van business impact bij Energy Infrastructure Solutions (EIS) heeft ertoe geleid dat Jan kon starten aan een combinatie waarbij hij de helft van zijn tijd in een internship bij EIS werkte als New Business Manager op waterstof en de andere helft zijn oude functie als strateeg. Bij EIS is hij vrijwel direct betrokken geraakt bij CLIC (City Logistics Innovation Campus) als project lead voor energie. Jan: “Dit project is heel groot geworden. Het combineren van zoveel energiecomponenten op schaal (electric vehicles, zonnepanelen, warmte , koude, batterijen) is echt nieuw en vooruitstrevend. Mijn kennis van logistiek komt hierbij ook goed van pas.”


New Business Manager

Waar Jan in zijn nieuwe rol vooral veel energie van krijgt is de combinatie van “externe exposure, bezig zijn met klanten én suppliers.” Bovendien: “Deze rol is veel commerciëler dan ik gewend was, ik wist helemaal niet dat ik zo commercieel was en dat ik het zo leuk zou vinden. Mensen overtuigen van wat wij kunnen, maar altijd met een goede strategische basis. Ik ben in het begin volledig in het diepe gegooid, alles was nieuw. Ik dacht bij mezelf: wat is het ergste dat kan gebeuren? Veel leren! Biggest risk is not taking any risk at all. En tot nu toe pakt de combinatie strategie met business development heel goed voor mij uit.” In deze nieuwe rol heeft Jan veel te maken met moederbedrijf E.ON en ziet daar mogelijk op termijn een next step: “Ik wil eerst focussen op commerciële projecten vanuit CLIC en dit echt groot maken, eventueel een team aansturen. En wie weet daarna een vervolgstap bij E.ON in het buitenland. Zweden of Italië. Dat maakt Essent voor mij echt een interessante werkgever.”


Oncomfortabel zijn

Jan heeft een paar tips die hij wil delen. Werk je bij Essent of overweeg je bij Essent te gaan werken en je wilt snel doorgroeien, neem dan deze tips mee:

• “Ten eerste: maak een stap of switch voor je je gaat vervelen. Dat kan ongemakkelijk zijn, maar je groeit als je oncomfortabel bent.

• Ten tweede: je kan niet groot genoeg denken en denk vooral niet in belemmeringen.

• Ten derde: Spreek jezelf uit! Maak je ambitie kenbaar. Benoem dit op de juiste momenten en bij de juiste mensen, zowel in professionele als persoonlijke kring.

• En tot slot: praat af en toe met interne of externe mentoren waar je inspiratie mee opdoet.”

Jan is getrouwd met Nikkie, is onlangs trotse papa geworden van zoon Sem, woont - na 14 jaar weg te zijn geweest - weer in Best. Na zijn werk is hij veel buiten te vinden met labrador Charlie, op de golfbaan, mountainbike of skies. Daarnaast houdt hij van lekker culinair eten, speciaal biertjes én van lezen. Jan heeft niet alleen een hoog tempo in zijn loopbaan: hij verslindt twee à drie boeken tegelijkertijd: “Ik kan echt Shoe Dog van Phil Knight aanraden. Het gaat om de growth mindset, iets wat goed past bij het topic van dit artikel”.

Meer weten over Energy Infrastructure Solutions? Lees hier alles over EIS!.