Dit is mijn stap: Jeff Wezel - New Business Manager Waterstof

Gepubliceerd op 25 november 2021
Dat de energiewereld en energietransitie ‘hot topic’ zijn, zien we elke dag in het nieuws: van klimaatafspraken tot de gasprijzen die de pan uit vliegen. En dat is precies waar Jeff Wezel (EIS) warm voor draait: het vinden van een pragmatische oplossing die zowel onze klanten als de energietransitie verder helpt. En dit jaar heeft hij daar een interessante stap in gemaakt. Welke? Dat lees je hier!


Jeff ademt energietransitie

Jeff heeft Business Innovation gestudeerd en is al sinds zijn studie zeer bevlogen bezig met verduurzaming en de energietransitie: “Ik ben me al redelijk snel gaan verdiepen in batterijen en later in waterstof. Tijdens mijn studie heb ik stage gelopen en vervolgens gewerkt bij een start-up bedrijfje genaamd EcarACCU. Samen met een jeugdvriend hebben we dit bedrijfje opgebouwd, zonder dat we aandeelhouder waren. Wat we in essentie deden is afgeschreven lithium batterijpacks van (PH)EV auto’s hergebruiken. We hebben meerdere batterijen gedemonteerd, getest en gereviseerd en met partners een tweede leven gegeven in bijvoorbeeld bootjes of thuisbatterijen.” Later heeft hij die drive voortgezet bij Powerhouse en nu bij Essent.


Batterijen als startpunt

Jeff is 2,5 jaar geleden bij Powerhouse (een dochteronderneming van Essent) als business developer gestart. Hij was daar onder andere verantwoordelijk voor de ontwikkeling van proposities m.b.t. batterijopslag van zonne- en windenergie van klanten die veel stroom verbruiken. Jeff vertelt: “Dit was een relatief nieuw domein. Ik heb gekeken naar wat past binnen het domein, welke nieuwe oplossingen kunnen we bieden, welke pilots kunnen we draaien?” Na twee jaar heeft Jeff de overstap naar Essent gemaakt: “Powerhouse is een digitale oplossing provider. Ik wilde graag verder naar bredere dienstverlening en de investering in assets. Daarbij zie ik veel kansen in waterstof. Na mijn studie hebben we een bedrijfje op gebied van waterstof opgezet en zo heb ik mijn netwerk en kennis opgebouwd. Daarbij was ik al vanuit Essent betrokken bij de Waterstof Werkgroep. Bij Essent ontstond de nieuwe afdeling Energy Infrastructure Solutions (EIS) en daar was ruimte voor verdere ontwikkeling”.


En dan waterstof

Voor Jeff is het een logische vervolgstap: “Het opslaan van zon- en windenergie kan met batterijen, maar die zijn beperkt qua capaciteit. Je kan er een dag mee doen. Waterstof is een perfect alternatief. Hiermee kun je veel energie opslaan. Die twee zijn complementair.” Jeff over de energietransitie en zijn werk: “Ik ga aan op vraagstukken of trends, vaak is het een mix van elementen. Het bedenken van een oplossing, een technisch, schaalbaar en pragmatisch antwoord op een complex vraagstuk. Het is mijn taak om er iets zinvols van te maken. Vervolgens is het je taak als business developer om een product te maken dat klaar is voor de markt en de organisatie, zodat je als business developer niet meer nodig bent en kan focussen op nieuwe ideeën”. Dat klinkt ingewikkeld en veelomvattend. Jeff: “Markt, klantvragen, techniek, innovatie, business development, partnerships en stakeholdermanagement. Het hoort er allemaal bij en maakt het zo ontzettend uitdagend.”


Een nieuwe markt, dus nieuwe carrière kansen

Jeff over zijn drive in verduurzaming: “Ik ben heel optimistisch aan het kijken: waar zien we de vragen en kansen rondom verduurzaming? Steeds vaker blijkt het een mix van oplossingen te zijn. De business case op waterstof is heel moeilijk, maar het kan onderdeel zijn van een bredere propositie. En wat ik het leukste vind, is dat we werkelijk iets kunnen creëren met impact, waarbij wij ook investeren in de assets en kunnen gebruik maken van de perfecte samenwerking van de competenties en onderdelen die we binnen de gehele groep hebben: Essent, onze servicepartners in het land, VandeBron, Powerhouse, E.ON en uiteraard onze klanten. Juist dié klanten die een duurzame oplossing nodig hebben.” En dat is meteen het advies van Jeff voor mensen die ook een stap willen maken: “Maak kenbaar waar je – naast je reguliere werkzaamheden – verstand van hebt of bevlogen in bent. Ik heb kenbaar gemaakt dat ik verstand heb van batterijen en waterstof. Er zijn heel veel mensen binnen Essent of andere bedrijven binnen onze groep die naast hun werk een interesse of passie hebben wat niet bekend is maar wel van waarde kan zijn. Communiceer waar je goed in bent. Kijk of er andere mogelijkheden zijn, is er ergens een vraag in het bedrijf waar je een rol in kunt spelen?”

Jeff woont samen met zijn vriendin en pup in Utrecht en is niet alleen in zijn werk continu bezig met verduurzaming en de reductie van CO2. Hij heeft thuis een warmtepomp, isolatie en zonnepanelen (deels zelf en deels laten installeren), rijdt elektrisch en is veganist geworden. Het enige waar hij nog geen afscheid van kan nemen, is het maken van verre vliegreizen.


Interesse in werken bij Essent? Neem een kijkje bij onze vacatures.