Dit is mijn stap: Saskia Zannou – Database Marketeer Energy+

Gepubliceerd op 7 maart 2021

Van een rol als Database Marketeer doorgroeien naar een rol als… Database Marketeer bij dezelfde werkgever. Merkwaardig? Nee hoor, niet als je het verhaal van Saskia leest. Dit is exact waar Essent voor staat als werkgever: doorgroeimogelijkheden en kansen in beeld brengen, het gesprek daarover aangaan en zoeken naar een passende aansluiting. Een win-win.

Database marketeer bij Essent

Wat doet een Database Marketeer? Een open deur: database en campagne analyses en selecties ten behoeve van marketing. Kennis van SQL en kunnen plaatsen hoe data en marketing werkt en daarin verbanden kunnen herkennen is dan een must. Maar dat is lang niet alles. Volgens Saskia zit daar een misvatting. Saskia: “Ja, selecties maken hoort bij het werk. En je blijft lijstjes draaien als je niet zelf de bal oppakt. Een Database Marketeer heeft zoveel meer te bieden: optimaliseren, toetsen, in gesprek blijven met de business, nieuwe kansen ontdekken én toetsen. Data kan reactief vragen beantwoorden en tegelijkertijd ook proactief campagnes en targeting aanscherpen. Uiteindelijk kunnen we samen met de business een bijdrage leveren aan de wensen van onze klanten en de ambities van Essent. Daar krijg ik energie van en dat maakt mij uiteindelijk een goede Database Marketeer. Ik kan aan de hand van data, samen met mijn collega’s de klantreis mede bepalen en verbeteren.”


Welke reis heeft Saskia zelf doorlopen?

Een kleine 3 jaar geleden startte Saskia haar reis bij Essent als Database Marketeer bij Essent Zakelijk. Na een samenvoeging met consumentenmarketing heeft ze haar horizon verbreed en heeft ze – dankzij de Essent Agile manier van werken – daarnaast de rol van Product Owner op haar genomen voor het subteam binnen Data & Analytics; Campaigning & Personalization. Een mooi voorbeeld van learning on the job. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en voor Saskia was het tijd voor bezinning: kijken naar waar haar ambities liggen, wat haar talenten en kwaliteiten zijn en waar ze energie van krijgt. Iets wat ze iedereen kan aanraden. Saskia: “Wat me hierin echt geholpen heeft, zijn de vele open gesprekken met mijn toenmalige manager en het coachingstraject dat ik heb gevolgd. Die combinatie heeft mij richting gegeven. Ergens wist ik wel waar mijn voorkeur en mijn hart ligt, maar het was fijn om dat bevestigd te krijgen en meteen in termen van een plan van aanpak te denken.” Daarnaast heeft toch het bekende ‘koffiegesprek’ met haar nieuwe manager bij Energy+ haar nieuwe inzichten gegeven: “Vanuit het organogram heb je bepaalde ideeën bij teams en rollen, maar als je daar echt het gesprek gaat voeren en het verhaal erachter hoort, snap je wat de uitdaging is en kun je beter bepalen of dat bij je past of niet. Ik ben heel enthousiast geworden van het verhaal van mijn nieuwe manager. De ambities die we hebben met de service partners, zijn visie en toch ook de specifieke invulling van deze rol bij dat team welke past binnen mijn eigen visie en plan, heeft ertoe geleid dat ik weer op de functie van Database Marketeer heb gereageerd.”

Starten in een nieuwe baan en meteen waarde toevoegen

In februari heeft Saskia haar reis voortgezet bij Energy+. Er is op haar vakgebied veel te doen: “En dat is iets wat me echt aanspreekt. Dit is een onontgonnen terrein. Ik mag weer bouwen. Letterlijk een database bouwen, maar ook nadenken over hoe we dat gaan aanpakken met alle servicepartners. Relaties leggen en onderhouden. Alles inrichten, de basis daarvoor leggen, de lijnen goed uitzetten. Eigenlijk op alle strategische en pragmatische niveaus schakelen. Dus ik ben meer dan alleen een Database Marketeer die selecties doet maar echt helpt om iets neer te zetten.” Haar eerste week is meteen goed bevallen: “Ik merk dat ik meteen mee kan. Met mijn kennis van Essent, de bestaande databases en de manier van werken kan ik al zoveel meer betekenen voor mijn nieuwe team. Dat geeft mij echt energie. Je hoeft niet eerst op alles ingewerkt te worden, maar je kan meteen van toegevoegde waarde zijn.”

Wil je meer weten over werken bij Essent als Database Marketeer? Stuur Saskia Zannou een berichtje. Leuk weetje: ze woont in Eindhoven, is getrouwd en heeft 3 kinderen. Saskia: “En dat is ook heel fijn bij Essent: ik heb me geen seconde bezwaard gevoeld dat ik tijdens de lock down ook tijd aan mijn kinderen moest besteden. Ik voel het vertrouwen en begrip. Ik weet dat Essent weet wat ik ook in die tijd kan bieden en extra tijd inzet wanneer het wel kan.” Ook aan de slag in het data-domein bij Essent? Kijk dan eens hier of check meteen of er nu een passende vacature voor je is.