Dit is mijn stap: Anna Smit - HR Adviseur

Gepubliceerd op 16 november 2022
Een afgestudeerd entertainment manager die een eigen bedrijf heeft gehad en bij Essent de stap maakt van HR specialist naar HR generalist. Hoe zit dat? Lees het verhaal van de veelzijdige Anna Smit, HR Adviseur bij Essent.


Via via bij Essent

Voor haar avontuur bij Essent, had Anna een eigen bedrijf met haar beste vriendin (en inmiddels collega): de Minibox. Ze ontdekte echter dat – zoals ze zelf zegt: “ik ben ondernemend maar geen ondernemer” en besloot op zoek te gaan naar een rol als Recruitment Business Partner (RBP). Na haar studie Leisure and Event Management is ze via de rol van intercedente in de HR wereld gerold en heeft ze specialistische en generalistische HR rollen gehad. Bij haar laatste werkgever heeft ze met Paul Vestjens (HR OPS manager bij Essent) samengewerkt en door hem is ze Essent gaan volgen, werd enthousiast en solliciteerde begin 2020. Deze referral krijgt nog een staartje, want inmiddels heeft Anna voor alle stafafdelingen nieuwe collega’s geworven, waaronder ook haar vriendin Tatiana (ja, die van de Minibox) die bij de afdeling Corporate Communications werkt.


Entertainment bij HR

Als recruitment business partner heeft Anna onder andere gewerkt aan de onboarding van alle nieuwe collega’s die vanwege de Corona pandemie destijds verplaatst werd van offline naar online. Anna: “ik was zelf twee weken voor de eerst lockdown gestart en ben maar een week op kantoor geweest. Ik was verkouden en woonde in Brabant. Toen was nog de regel dat je dan thuis moest blijven. Een week later zat heel Nederland thuis. Online onboarden vond ik zelf niet per se heel ingewikkeld, alleen mis je wel het sociale contact. Ik was echt onder de indruk van wat Essent allemaal al ingeregeld had en hoe snel we allemaal thuis up and running waren. Alleen, als je veel hiring managers en kandidaten spreekt, kan het bouwen van relaties een uitdaging zijn. En ik had natuurlijk geen idee van hoe en wat in het pand. Als RBP mocht ik als één van de weinigen naar kantoor komen om gesprekken te voeren met kandidaten. Op een gegeven moment had ik een ruimte gepakt die me wel geschikt leek voor alle gesprekken van de dag. Bleek dat de kamer van de CEO te zijn…” Bij de organisatie van de online onboarding kwam haar achtergrond vanuit de entertainment goed van pas: “ik heb elke maand met heel veel plezier meegewerkt aan het neerzetten van een interactieve online onboarding voor alle nieuwe collega’s.” En daarnaast was Anna altijd wel in voor ‘online fun’. Ze initieerde ‘digitale koffiemomentjes’ en spelletjes ter ontspanning en vermaak. En ze zet dat na de lockdowns door bij de organisatie van HR bijeenkomsten. Daarnaast is ze als oud-bestuurslid van Women Energy nog steeds betrokken bij de vormgeving waar ze haar creativiteit in kwijt kan.


Van specialist naar generalist

Na anderhalf jaar begon het te kriebelen: na het aannemen van meer dan 100 collega’s, kwam de kans voorbij om over te stappen naar een ander HR team en HR adviseur te worden: “Ik was nog niet uit de rol van RBP gegroeid, maar wist al wel dat ik daarna een meer generalistische rol wilde. Ik kon wachten tot het moment waarop ik wel klaar was of deze kans niet aan mij voorbij laten gaan en er alvast voor gaan. En dat laatste heb ik gedaan. Het was wel vreemd om aan de andere kant van de sollicitatietafel te zitten en o.a. gesprekken te voeren met mensen die ik zelf had aangenomen. Wat denk ik wel geholpen heeft, is dat ik naast mijn rol als RBP al deel nam aan HR-brede projecten en op die manier al een kijkje in hun keuken heb gehad en zelfs kon meedenken. En natuurlijk had ik bij vorige werkgevers ook al veel kennis en ervaring opgedaan.” Bij HR is de rol van HR consultant de logische vervolgstap na HR adviseur. Anna zit nu driekwart jaar in haar ‘nieuwe rol’: “Ik wil echt naar de volgende rol toegroeien. Deels door een training te volgen, maar zeker ook door deel te nemen aan projecten waar consultants aan werken en veel meer daarin op te trekken. Door te stretchen en van hen te leren, kom ik ook een eind.”


Tips?

Tot slot, de tips. Wat kan Anna iedereen aanraden? “Naast het deelnemen aan projecten zodat je andere rollen ook beter leert kennen, zou ik vooral willen zeggen: geef aan wat je wilt. Geef aan welke ambities je hebt en kijk vanuit daar al rond. Wees nieuwsgierig.” En voor alle Essenters die inderdaad die stap maken, toch nog een praktische tip: “Rond je ene verantwoordelijkheid af voor je begint met je nieuwe uitdaging. Ik heb een tijdje twee functies naast elkaar gehad en dit is heel leerzaam maar ook heel pittig.”


Anna Smit (36 jaar) woont samen met haar vriend Chris, zoon Quinn (4 jaar), poes Prul en hond Max in Dreumel. Muziek (van klassiek tot Nick & Simon) is haar passie, evenals reizen en lekker eten. Maar ze kan ook enorm genieten van een goede kop koffie en een wandeling op Texel of gewoon vlakbij huis, over de dijk: "Dat is één van de redenen dat we twee jaar geleden van Breda naar Dreumel zijn verhuisd."

Geïnspireerd door het verhaal van Anna en wil je ook groeien bij een organisatie waar je de ruimte krijgt voor jouw ontwikkeling? Bekijk hier onze vacatures.