Waardevolle collega - Charlotte van der Veen

Gepubliceerd op 21 januari 2024

Een lange loopbaan bij Essent. Hoe ben je terechtgekomen bij Essent?


“In mijn studententijd ben ik gaan werken bij een callcenter en uiteindelijk ben ik na mijn studie (20 jaar geleden) bij Essent als klantadviseur en avond-coördinator gestart.”

Wat heb je zoal gedaan?


“Bij Essent heb ik verschillende functies gehad zoals meewerkend- en supervisor functies, trainer, coach, sr. medewerker, planner, projecten en teammanager van verschillende teams.”

Waarom ben je altijd bij Essent gebleven?


“Essent blijft voor mij uitdagend. Het bedrijf verandert, onze doelen veranderen, de wereld om ons heen verandert. Het zorgt ervoor dat, ook in de functie als teammanager, je mee moet bewegen en je moet blijven ontwikkelen om het goed te doen. Ik ervaar bij Essent zoveel ontwikkelmogelijkheden; kennis/ zelfkennis en leiderschap, opleidingen, workshops, leiderschapsprogramma’s etc. Nu ik erover nadenk... de belangrijkste reden is dat Essent een bedrijf is waar ik volledig mijzelf kan zijn. Zo bijzonder! In het verleden claimden we wel dat we open eerlijk waren maar tegenwoordig heb ik het idee dat we dit écht zijn naar elkaar. En dat is heel fijn.”

Wat is je meest bijzondere herinnering?


“Zoveel! Allereerst toch wel de Essent feesten. Eerst in Leeuwarden-Sneek met Lee Towers, de fusie met RWE, laatste team in Groningen, Het Goet/Foud feest in Heerenveen, de CEA awards en nu tegenwoordig het Zomerfestival. Qua werkgebied vond ik het meest bijzondere de ervaring met het Greenfield team in Heerenveen. Een stel pioniers die heel betrokken een nieuwe organisatie aan het bouwen waren. We waren een hecht team en ik heb daar heel veel geleerd.”

Hoe kijk je naar de toekomst van Essent?


“Eerlijk? Ik heb geen idee. De energiemarkt verandert zo snel en wij werken heel hard om dit allemaal bij te houden. En dat brengt soms spanning met zich mee. Wat een paar jaar geleden stabiel was is nu al weer wiebelig. Ik denk wel dat we met FOM (Future Operating Model) het goed hebben ingericht om flexibel genoeg te zijn in deze veranderingen. De rust en gezapigheid die ik me herinner van Essent Friesland NV is definitief niet meer iets wat terug komt. Gelukkig er is vandaag de dag veel aandacht voor weerbaarheid en mentaal welzijn.”

Wat zou je nog van de jongere generatie kunnen/willen leren?


“De jongere generatie weet op de een of andere manier meer uit het leven te halen. Minder een werkpaard zijn en zingeving zoeken in de dingen die je doet. Voor de jongere generatie is werken niet meer het doel. Waar wij zijn opgegroeid met “niet lullen maar poetsen houding”, willen zij vooral een goede balans. Voltijd werken is daarmee niet meer de norm. Het gaat vooral om het leven ervaren. Ik kan dat niet zo goed, ik ben echt wel een werkpaard.”

Wil je nog wat kwijt aan de jongere of nieuwe Essenters?


“Essent is een mooi bedrijf waar je veel mogelijkheden hebt om te groeien en te ontwikkelen. Dit wordt je niet aangedragen, het is geen verworven recht. Als je elke dag je werk doet met het idee “wat kan ik vandaag bijdragen aan het Essent van morgen?”, dan ga je kansen zien en bij Essent is het mogelijk om deze te pakken. Een beetje naar wat John F. Kennedy zei (maar dan anders) Vraag je niet af wat Essent vandaag voor mij gaat doen, maar vraag je af wat jij vandaag voor Essent kan doen. Dan gaan er echt heel veel deuren open!”