Vorige Data Essenters vertellen: Jesse Landsman, data analist
Volgende Data Essenters vertellen: Geert Metsemakers, data scientist

Data Essenters vertellen: Bart Steendam, data engineer

Bart werkt sinds 2015 als Data Engineer. Hij woont samen met zijn vrouw en hun dochter in Steenwijk. Zijn werkplek wisselt hij af tussen thuis, op kantoor in Zwolle en kantoor in Den Bosch. In zijn vrije tijd kun je Bart op de mountainbike vinden of in de klusmodus. "Ik houd van techniek en klussen. We wonen in een oud huis. Er valt altijd wel iets te repareren en anders werk ik aan (oude) computers".

Lees meer

''We prepareren de data en verrijken de data met andere bronnen voor de analisten.''

Een data engineer bij Essent, wat doet die eigenlijk?

"Ik houd me bezig met interne en externe databronnen", vertelt Bart trots. Deze databronnen haalt hij binnen vanuit het datawarehouse en plaatst hij samen met zijn team in een datalake. "We prepareren de data en verrijken de data met andere bronnen voor de analisten. Zo kunnen zij zelf tabellen, queries en procedures aanmaken en sneller hun analyses en inzichten opleveren". Naast klantdata beschikt Essent ook over externe data. Bart vertelt dat data van bijvoorbeeld de verhuisservice van PostNL wordt gebruikt om na te gaan of klanten vertrekken of oversluiten. "En we hebben ook data van woningen die ons kunnen zeggen of een woning geschikt is voor energiebesparende middelen". Daarnaast borgen data engineers de kwaliteit van de data én gebruiken ze data om het werk van collega’s te vergemakkelijken. Bart licht toe hoe ze dat doen. "Aan de hand van scripts die we zelf schrijven, zorgen we ervoor dat onze data GDPR proof is, kijken we naar privacy by design en sluiten we data uit bij de callcenter agents die hen ondersteunen in hun werk en processen".


Met data letterlijk waarde toevoegen

Bij Essent Data voeg je letterlijk waarde toe. Zo heeft Bart een geautomatiseerd controleproces ingeregeld om te voorkomen dat bij geforceerde uithuizing Essent een groot deel van de inkomsten misloopt vanwege een te snel verstuurde eindafrekening. "Aan de hand van logjes in het systeem kan de reden achterhaald worden en kan klantadvies beoordelen welke eindafrekening er volgt". Een ander voorbeeld is het waarschuwen van klanten die een te zware aansluiting hebben en te veel kosten maken. Bart neemt ons mee. "We zagen in de data dat sommige klanten een te zware aansluiting hebben voor hun woonhuis. We sturen hen een bericht en attenderen hen erop dat ze hun netbeheerder moeten contacten. Dit scheelt op hun maandelijkse voorschot. Ik heb een query gemaakt die wekelijks data ophaalt, templates genereert voor e-mails en klanten informeert".


Samenwerking met IT en de business

De data engineers binnen het data domein werken nauw samen met de data engineers van IT in de data ART (Agile Release Train) én met collega’s in de business die gebruik maken van de data en de inzichten. "Als we werken aan de data voor de optimalisatie van operationele processen zitten we dicht tegen het IT-landschap aan en tegelijkertijd halen we in de business op waar de behoefte ligt aan optimalisatie en evalueren we met hen of de aangepaste processen ook voldoende opleveren". Bart vindt het zelf erg prettig om regelmatig op de werkvloer te zijn van de callcenter agents om te ervaren waar de verbeterpunten zitten in de systemen. "Zo zijn we in het team nu bezig met het ontwikkelen van een webapp waarmee op basis van een paar inputvelden die door een medewerker worden gevuld een email wordt samengesteld. Dit richten we zo in dat er zo veel mogelijk automatisch wordt aangevuld en de medewerker dus weinig input hoeft te geven. Aan de hand van queries worden tekstblokken automatisch samengevoegd en dat bespaart de callcenter agent veel tijd".


Data groeit bij Essent

Bart vertelt dat je bij Essent als data specialist veel ruimte hebt om zelf signalen uit de business op te pakken en daar iets mee te doen. "Je gaat zelf onderzoeken. Kunnen we daar niet iets beters voor bedenken? Daar ga je dan mee spelen. Je vindt een oplossing voor iets wat nog geen probleem is". Wroeten in de data, op zoek naar patronen en inzichten en die vervolgens delen met de business. "We nemen daarin echt een vlucht. Er is de laatste tijd veel meer aandacht voor data en de waarde die we daarmee toevoegen, samen met IT én de business". Het landschap verandert en Bart vertelt dat ze naar een nieuw dataplatform gaan. "De architectuur is in beweging. We gaan met nieuwere technieken werken. Je merkt dat het in beweging is en het is voor mij in mijn werk echt een pré dat ik daar onderdeel van ben". Naast het datalandschap groeien ook de mensen mee. Zo geeft Bart een kijkje in zijn eigen groeipad. Hij is eigenlijk opgeleid tot laborant. "In feite ook een analisten functie, maar geen data analist. Ik ben in 2010 gestart bij klantcontact als process analist en heb vervolgens de kans gekregen om mee te groeien binnen het data domein tot data engineer".