“De energiebehoefte van 2,5 miljoen klanten voor de komende 6 jaar voorspellen”

18 oktober 2021

Ervaar hoe het is om bij Essent te werken. Lees het verhaal van Essenter Robin, Forecasting Specialist op de Sourcing afdeling van Essent.


Ik ben Robin. Ik ga voor Essent.

Met een Master in Finance op zak en ervaring als financial analyst, solliciteerde Robin in 2018 op de functie van Forecasting Specialist bij Essent. Robin: “Doorgaans richt een functie in finance zich op het verleden en dat was bij deze rol juist niet het geval, dat sprak me aan. Mijn functie heeft nog steeds veel raakvlakken met finance, maar richt zich juist op de toekomst.”


Voor 2,5 miljoen klanten 6 jaar vooruitkijken

Als Forecasting Specialist is het zijn voornaamste taak zo goed mogelijk te voorspellen wat de energiebehoefte gaat zijn en daarmee zo goed mogelijk aan te sluiten bij de ingekochte volumes. Robin legt uit: “Het voorspellen gebeurt aan de hand van complexe rekenmodellen. We gebruiken data van onder meer bestaande klanten en gecombineerd met externe inzichten proberen we de vraag naar energie zo goed mogelijk in te schatten. Dat doen we om tot wel 6 jaar vooruit te kijken voor onze klanten. In de dynamische markt van vandaag is dat een extra leuke uitdaging!”


“Verduurzamen betekent niet per definitie minder energieverbruik”

Robin gaat verder: “De energiebehoefte in Nederland is ontzettend in beweging. Enerzijds neemt de vraag af doordat we in Nederland ons huis verduurzamen. Een toenemend aantal huishoudens werkt zelf stroom op met behulp van zonnepanelen, verbetert de isolatie van hun huis of nemen afscheid van de gasaansluiting. Anderzijds zien we ook een hoger energieverbruik door een toename in elektrisch rijden en het aantal airco’s. Het gedrag van de klant, om wel of niet te verduurzamen, wordt deels beïnvloed door (subsidie)maatregelen vanuit de overheid, dus ook die ontwikkelingen houden we goed in de gaten.”


"De forecast laten aansluiten bij wat is ingekocht en wordt verbruikt”

Voor alle huidige en toekomstige klanten wordt energie ingekocht op de internationale gas- en power markt. Dat gebeurt door de Energy Markets afdeling van Essent. “De kunst is om dat zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen, want alles wat uiteindelijk teveel aan energie is ingekocht, moet weer worden verkocht. Hebben we te weinig ingekocht, dan moeten we nog energie bijkopen. In beide gevallen meestal tegen ongunstige tarieven. Daarom is afstemming met Sales en Energy Markets enorm belangrijk. We kijken naar de huidige markt en sales in de huidige maand en de verwachting wat de komende maanden gaan brengen. We maken continu de afweging of we vol moeten inzetten op het werven van meer klanten of juist niet omdat we dan energie tegen een hele hoge prijs moeten bijkopen.”


“In één klap duizenden klanten erbij via de veiling van de Consumentenbond”

Het leukste aan zijn werk bij Essent? “Het mooie aan dit werk vind ik de dynamische omgeving waarin ik me bevind. Klimaatverandering is een hot topic en elke week is er wel nieuws en zijn er nieuwe inzichten waar we onze forecast op aanpassen. Iets waar ik extra energie van krijg is meedoen aan veilingen. We hebben dan continu de lijn open staan met Energy Markets om af te stemmen tegen welke prijs we de klant een aanbod kunnen doen. Het is spannend tot het einde en ook hier is het echt een team effort. Op het moment dat je de veiling wint heb je er in één klap duizenden nieuwe klanten bij. Maar je weet ook dat je meedoet met het risico dat je met niks naar huis gaat. Af en toe moet je een beetje geluk hebben.”


Een beetje geluk

Dat moet je volgens Robin ook hebben bij het vinden van een baan die echt bij je past. “Ik ben gestopt met job hoppen toen ik bij Essent kwam werken. Hier heb ik mijn plek gevonden en de behoefte om verder te kijken wordt nog altijd met de dag kleiner. De gemoedelijke sfeer, weinig hiërarchie. Naast serieuze business is er ook altijd tijd voor een lolletje. Het is hier gewoon echt heel fijn werken!” besluit hij zijn verhaal.


Robin Nies (27 jaar) woont samen met zijn vriendin en 2 kids in Geldrop en werkt sinds 2018 voor Essent. Zijn vrije tijd brengt hij het liefst tijd door met familie en vrienden. “Én ik speel graag een (fanatiek!) spelletje Carcassonne. Deels geluk, deels strategisch 😊.”

Als Forecasting Specialist gebruikt Robin onder andere de data van onze 2,5 miljoen klanten. Bekijk hier hoe onze andere data specialisten deze zee van data omzetten naar waarde.

Meer verhalen van Essenters