"De nadruk bij Essent IT ligt op het zijn van een tech bedrijf"

10 mei 2021

Ervaar hoe het is om te werken bij Essent. Lees het verhaal van Essenter Carlos, System Engineer bij onze IT afdeling.

Ik ben Carlos. Ik ga voor Essent.

Carlos studeerde onder meer Wiskunde, Filosofie, Scheikunde en Politicologie. Hij hield er geen papiertje aan over, iets wat hij tot op de dag van vandaag nog wel ‘ns jammer vindt. Maar die combinatie van studies bracht hem wel tot het punt waar hij nu staat. Carlos begint zijn verhaal “Als je, net als ik, teveel studies hebt gevolgd om op te noemen, dan is de IT de enige mogelijke toekomst. Zo ben ik 16 jaar geleden dit vakgebied ingerold. Ik heb bijna alles gedaan in de IT maar mijn passie ligt bij het bouwen van complexe applicaties. Als System Engineer bij Essent krijg ik die ruimte volop.”


“In principe spring je overal in waar een probleem is”

“Als System Engineer van de data art zorg ik ervoor dat alle Solution Architecten en teams goed hun werk kunnen doen. Samen verzinnen we oplossingen voor telkens een klein stukje landschap. Ik help verschillende teams met het realiseren van onze software en hardware requirements. Hierbij moet je denken aan het ophalen van requirements vanuit verschillende afdelingen binnen het bedrijf, het uitwerken van de agile architectuur en het helpen van de teams met het implementeren van deze (cloud) architectuur. Ik tref werkvoorbereidingen en plan meetings om alignment te creëren. Daarnaast heb ik een gedeelde verantwoordelijkheid om er samen met Recruitment voor te zorgen dat we technisch de beste mensen in huis halen.”


In deze krappe arbeidsmarkt is het een uitdaging om goede IT’ers te vinden. Wat maakte dat je destijds voor Essent koos?

“Terwijl ik op Stack Overflow uit aan het zoeken was hoe ik een complex UI probleem op moest lossen, kwam ik de vacature voor Solution Architect tegen. Die triggerde mij dermate dat ik meteen heb gebeld met de betreffende Recruiter. Na een aantal fijne en open gesprekken kreeg ik vervolgens een mooi aanbod. Ik had op dat moment meerdere opties lopen – onder meer bij zowel een groot als klein consultancy bureau – maar de cultuur en de mindset die ik bij Essent had ervaren tijdens de sollicitatieprocedure trokken me over de streep."


De wil om met z’n allen te werken aan een beter IT landschap

“Er wordt binnen Essent IT veel nadruk gelegd op het zijn van een tech bedrijf en dat kan alleen door de combinatie van de allerbeste mensen en hoogstaande software. Alleen dan kun je kwaliteit leveren. Als je net als wij Agile werkt, dan kun je steeds blijven verbeteren, er is als het ware een open einde. En dan moet je zelf bepalen wanneer goed ‘goed genoeg’ is. We leggen samen die lat steeds iets hoger. Hoe je daar verder invulling aan geeft is aan jezelf. Je hoeft niet het gebaande pad te volgen, je mag daarin volledig jezelf zijn. Bij Essent zal nooit iemand zeggen dat je iets niet mag doen. De enige eis is dat je met z’n allen wil werken aan een beter IT landschap en dan zijn alle mogelijkheden daar.”

Carlos Kelkboom (42 jaar) woont in Nijmegen met zijn gezin. In zijn vrije tijd speelt hij graag een potje basketbal en squasht hij graag. Op Carlos’ bucket list staan onder meer het laten publiceren van het door hem geschreven IT boek én het behalen van een Master in Theoretische Informatica.

Interesse in werken bij Essent IT? Kijk dan of er een passende vacature voor je is of maak een jobalert aan. Meer verhalen van Essent IT'ers lezen? Het verhaal van Annelies, Scrum Master, lees je hier.

Meer verhalen van Essenters