“De tijd in de auto en trein besteed ik nu aan mijn gezin”

10 november 2021

Ervaar hoe het is om bij Essent te werken. Lees het verhaal van Essenter Ninke, Procurement Specialist bij Essent.


Ik ben Ninke. Ik ga voor Essent.

Wat doe je als je het dagelijks reizen van en naar je werk beu bent en de vele uren in de auto of de trein liever aan je gezin besteed? Herkenbaar? Het overkwam Ninke. Zij werkte in Dordrecht en besloot op zoek te gaan naar een nieuwe baan in de buurt van haar woonplaats Rosmalen. “Ik ben in mijn zoektocht naar een nieuwe baan gaan kijken bij bedrijven waar ik uit mijn vriendengroep en oud-collega’s positieve verhalen over gehoord had. Essent stond bovenaan dat lijstje van bedrijven hier in de buurt. Toen er ook nog een vacature open bleek te staan op de Procurement afdeling was dat alsof het zo had moeten zijn” vertelt ze.


Prijsvergelijkers, LinkedIn en expansievaten

De afdeling waar Ninke werkt bestaat uit 18 collega’s die een gezamenlijke inkoopverantwoordelijkheid van 500 miljoen euro hebben. “Ieder heeft zo zijn eigen specialisme (HR, Retail, IT, Services en Servicepartners) maar omdat we multi skilled kunnen en willen zijn doen we ook trajecten buiten ons specialisme” vertelt Ninke. Als Procurement Specialist – of “gewoon inkoper” zoals ze zelf zegt - houdt ze zich bezig met het maken van afspraken met energie prijsvergelijkingssites tot en met het sluiten van overeenkomsten met LinkedIn. “Juist die diversiteit is heel erg leuk. Momenteel ben ik bezig met een tender voor expansievaten en lucht– en vuil afscheiders om de service partners van Essent te ondersteunen en verdiep ik me in het inkoopproces en de installatie van laadpalen voor elektrisch rijden. Het zijn producten waar ik in eerste instantie niet veel kennis van heb. Dan is het juist leuk om er helemaal in te duiken en samen te werken met technische collega’s die dat wel hebben om uiteindelijk de beste overeenkomst te sluiten met een leverancier.”


Europese tenders

Het voordeel van onderdeel zijn van een van de grootste energiebedrijven in Europa – Essent hoort tot de E.ON Group – is dat je op behoorlijke schaalgrootte kunt inkopen. Ninke legt uit: “E.ON is in een groot aantal Europese landen actief. Zeker op het gebied van Procurement is dat interessant. Centraal Europees inkopen kan niet voor alle producten en diensten maar wanneer dat wel kan doen we dat natuurlijk om zo maximale besparing te realiseren. We doen het bijvoorbeeld al voor de categorieën lease en marketing. Als inkoper haal ik m’n plezier uit het sluiten van met name grote contracten, daar kan ik met mijn expertise de meeste impact maken, in ieder geval financieel gezien.”


Lokale én internationale contacten

Ninke schakelt in haar rol regelmatig ‘over de grens’, zeker wanneer het centrale inkoopprocedures betreft of orders boven een miljoen euro. “Dan lopen er contacten met collega’s binnen andere E.ON landen of met buitenlandse leveranciers. Maar ik ben gelukkig ook nog veel ‘lekker lokaal’ aan de slag want Essent heeft vele servicepartners in Nederland. Dit zijn veelal MKB-bedrijven actief in de installatie van bijvoorbeeld zonnepanelen, warmtepompen of het onderhoud van cv ketels. Dat is een heel andere omgeving, veel technischer, kortere lijntjes en waar het ook zo leuk is om mee samen te werken.”


Minder reistijd zorgt voor meer balans

Het leukste aan haar baan bij Essent? Dat vindt Ninke de afwisseling in haar werk en het diverse palet aan stakeholders waarmee ze samenwerkt. “En natuurlijk m’n collega’s, die maken mijn werk écht leuk. Sparren over inkoopzaken of na het werk gezellig samen een biertje drinken. Daarnaast geniet ik nog iedere dag van het feit dat ik een baan dichtbij huis heb. Toen ik bij Essent kwam werken leverde ik 1,5 uur per dag aan reistijd in. Dat zorgde voor veel meer balans in ons gezin. En nu Essent het hybride werken volledig heeft omarmd is het alleen maar beter geworden. Nu bepaal ik zelf waar ik mijn werk het beste kan doen. De ene dag werk ik lekker vanuit huis, de andere dag stap ik toch op de fiets naar kantoor of ben ik op locatie bij een leverancier of service partner te vinden!”


Ninke van de Wiel (44 jaar) woont samen met haar man Bas en hun 3 kinderen in Rosmalen en werkt sinds december 2018 bij Essent. De kilometers naar kantoor legt ze het liefst op de fiets af. En ook in haar vrije tijd is ze sportief: “Ik speel zelf hockey bij HC Den Bosch en ben ook vaak langs de lijn te vinden tijdens de wedstrijden van de kinderen en van Dames en Heren 1.”

Wil jij je waardevolle tijd ook liever ergens anders aan besteden dan aan reizen van en naar je werk? Kom net als Ninke hybride werken bij Essent. Bekijk hier onze openstaande vacatures.

Meer verhalen van Essenters