"Kansen spotten in de markt en daarop inspelen"

2 juli 2020

Ervaar hoe het is om te werken bij Essent. Lees het verhaal van Essenter Daan, Head of Product Management E+ Activatie.

Ik ben Daan. Ik ga voor Essent.

“Toen ik in 2019 startte bij Essent deed ik dat in de rol van Teammanager waarbij de focus lag op de ontwikkeling van E+ producten en diensten voor zakelijke klanten. Toen vervolgens een geheel eigen business unit voor E+ werd opgericht, werd mij de mooie kans geboden om mijn horizon te verbreden: in mijn nieuwe rol ligt de focus op product- en dienstontwikkeling voor de zakelijke- én consumentenmarkt en mag ik wederom een mooi team aansturen.

Oké, vertel ‘ns wat meer?

“Ik ben met mijn team verantwoordelijk voor alle producten en diensten op het gebied van verduurzaming, vandaar ook de naam van onze afdeling: E+ Activatie, E+ staat voor Energie+. Simpel gezegd houden we ons bezig met alles behalve de traditionele producten stroom en gas. We kennen binnen onze afdeling de segmenten zon, heating, isolatie en energieadvies. En samen met onze servicepartners in de regio zorgen we voor een portfolio aan producten dat aansluit bij de behoefte van onze klanten. Passende producten voor ieder klantsegment tegen de juiste pricing. Hierbij kun je dus denken aan zonnepanelen en isolatie maar ook warmtepompen zijn hiervan een mooi voorbeeld.”

Kansen spotten in de markt en daarop inspelen

“Het is interessant om een steentje bij te kunnen dragen aan de energietransitie van Nederland, en dat doen wij als team als geen ander. We werken nieuwe ideeën uit en om succes te kunnen meten zetten we kleine experimenten op om deze innovaties te testen. Bij succes op kunnen schalen is natuurlijk hartstikke fijn maar tot de ontdekking komen dat iets niet werkt vind ik net zo waardevol. Niet alles werkt, sommige ideeën moeten we laten varen. Andere ideeën kunnen we snel ontwikkelen en lanceren. Een mooi voorbeeld is de recente wijziging in de wet- en regelgeving voor ondernemers. Hierdoor nam de rapportagedruk met betrekking tot verduurzaming enorm toe voor bedrijven. We hebben toen samen met een van onze dochterbedrijven binnen 3 maanden een nieuwe dienst gelanceerd en daarmee veel van onze zakelijke klanten kunnen helpen. Daarvoor doe je het.”

1+1=3

“De samenwerking met onze servicepartners vind ik heel waardevol. Bij die bedrijven zit zoveel product- en marktkennis en samen met ons als centraal team kunnen we onze klanten de beste oplossing bieden. Die samenwerking is goud waard. En ook van de manier van werken kunnen we van hen leren, neem als voorbeeld de pragmatische aanpak die onze servicepartners hebben. We versterken elkaar op meerdere fronten, niet alleen op inhoud maar ook in onze way of working en dat is mooi om te zien.”

Leuke baan bij een mooi bedrijf

“De diversiteit en afwisseling maken mijn baan heel leuk. Het ene moment zijn we plannen aan het maken voor het nog nieuw te lanceren product, of bezig met een concurrentieanalyse of met een partnership met de KNVB. En ja los van mijn functie: Essent is echt een mooi bedrijf om voor te werken. Mensen werken samen naar een doel, het teamgevoel is er, er zijn weinig dubbele agenda’s. Kijk, er speelt overal corporate politiek, maar dat valt bij hier heel erg mee. Toen ik de eerste keer bij Essent binnenliep voelde ik me meteen thuis. Er heerst een goede sfeer en collega’s zijn altijd bereid elkaar te helpen. En dat teamgevoel vertaalt zich ook door naar gezellige borrels met elkaar op vrijdagmiddag. Veel bedrijven zeggen dat ze het doen, wij doen het ook echt! Het voordeel voor mij is dat ik dichtbij woon en dus altijd fietsend naar huis kan.”

Wat zou je potentiële Essenters willen meegeven?

“Ben nieuwsgierig en blijf nieuwsgierig. Ik volgde Essent al een tijdje voordat ik hier kwam werken maar er waren op dat moment geen passende vacatures. Uit interesse bleef ik Essent als bedrijf volgen en toen dat appje van mijn oud-manager kwam dat hij mij naar Essent wilde halen, heb ik geen moment getwijfeld. Mijn tip aan toekomstige collega’s is dan ook: verdiep je in ons, activeer je netwerk en vraag rond. Dan heb je een goed beeld of dat Essent bij je past als werkgever. We werken hier met bijna 2000 mensen op het hoofdkantoor dus er bestaat een grote kans dat je, direct of via via, een Essenter kent. En als je die baan bij ons krijgt, houd die nieuwsgierigheid dan vooral vast, er valt hier veel te leren!”

Daan (35 jaar) werkt sinds januari 2019 bij Essent en woont in hartje Den Bosch. Naast werken bij Essent heeft hij plezier in koken voor zijn vriendin, zit hij geregeld op de wielrenfiets en achter de piano.