"Continu verbeteren én ontwikkelen bij Essent"

6 november 2020

Ervaar hoe het is om te werken bij Essent. Lees het verhaal van Essenter Sander, Senior Consultant bij EBS Office in het Way of Working E+ team.

Ik ben Sander. Ik ga voor Essent.

“Voordat ik bij Essent kwam heb ik gewerkt bij Unilever en GfK, bij beide werkgevers in commerciële rollen. In 2018 ben ik begonnen bij Essent, binnen de afdeling Essent Zakelijk als Commercial Development Manager. Essent gaf mij tijdens mijn sollicitatieprocedure al het perspectief om me verder te ontwikkelen en door te kunnen groeien naar andere rollen. En dat is inmiddels ruimschoots gebleken. Als Commercial Development Manager was ik verantwoordelijk voor o.a. de prijsstrategie van B2B. Daarna maakte ik een stap naar Senior Product Manager waarbij ik o.a. de terugleverpropositie voor de grootzakelijke markt heb ontwikkeld. En in april van dit jaar ben ik zowel van rol als van afdeling geswitcht. Een mooie stap die ik naar de EBS office team E+ heb gemaakt in de rol van Senior Consultant.”

EBS Office? Iets met Essent .. en dan?

“EBS Office. Voluit Essent Business System Office. We noemen het zo omdat hier verschillende disciplines – Commercial Programming en Way of Working (voorheen House in Orde, afgekort HiO) - samenkomen om onze organisatie succesvol onze strategie te laten uitvoeren. EBS geeft vanuit Commercial Programming antwoord op wat we moeten doen: op welke markten en met welke producten. En Way of Working beantwoordt hoe we dat effectief en efficiënt kunnen doen. Daarmee willen we de snelheid en de effectiviteit verhogen. De markt is zo competitief dat de lat om te presteren steeds hoger ligt. En we willen continu verbeteren en zorgen dat we aan de juiste onderwerpen werken. Dit doen we natuurlijk niet alleen binnen Essent maar ook bij en samen met onder meer onze servicepartners. En mijn focus ligt als Senior Consultant bij die laatste, vandaar de toevoeging ‘E+’."


Continu verbeteren samen met onze servicepartners

“Essent is naast energieleverancier ook actief in service/onderhoud en installatie van zon-, warmte- en isolatieoplossingen. Met onze servicepartners bedienen we heel Nederland. En momenteel ben ik vanuit mijn rol betrokken bij drie van onze service partners in het noorden van het land die momenteel fuseren. Ik ondersteun een aantal managers om deze transitie succesvol te maken, onder andere door sturing te geven en processen in te richten. Andere collega’s binnen EBS E+ houden zich momenteel bezig met het verhogen van de productiviteit bij onze isolatiepartner en het verbeteren van het facturatieproces bij weer een andere servicepartner. Het staat voorop dat we met onze initiatieven de business écht vooruit helpen, dat moet altijd het doel zijn. Waarbij tools die vanuit de Lean-methodiek verankerd zijn binnen Essent, worden ingezet als middel om dat te bereiken.”


VAN COMMERCIËLE B2B ROL NAAR CONSULTANT, EEN BIJZONDERE STAP?

Ja, ik snap dat je het zo kunt zien. Maar ik ben met deze beslissing natuurlijk niet over één nacht ijs gegaan. Met Thomas, mijn huidige manager bij EBS Office, heb ik eerder samengewerkt. We deden samen een Kaizen (aanpak voor procesverbetering) binnen de B2B omgeving. Vanaf dat moment is het balletje langzaam gaan rollen. Die affiniteit met processen verbeteren, echt impact willen maken op de business was er vanuit mij zeker. Maar op het aanbod van Thomas om over te stappen naar het HiO team (heet nu Way of Working) waarin ik nu werk heb ik de eerste keer ‘nee’ gezegd. Tot het moment dat hij met het verhaal over EBS kwam, de slag die gemaakt zou worden door Commercial Programming en HiO te verenigen in een afdeling. Die vooruitgang sprak me erg aan. En hij wist me over te halen om mijn horizon te verbreden, verder te kijken dan sales.

En nee, absoluut geen spijt, geen moment. Vrijwel dagelijks merken dat je echt van toegevoegde waarde kunt zijn, soms door de kleinste verbeteringen te initiëren, daar krijg ik energie van. En het getuigt ook van vertrouwen vanuit Essent: zij investeren in mij en geven mij de mogelijkheid om mezelf verder te ontwikkelen in een rol die misschien niet per se voor de hand ligt. En ze ondersteunen daarbij natuurlijk ook in de vorm van een opleiding: mijn Lean Green Belt hoop ik voor het einde van het jaar binnen te hebben. Ook dat vind ik mooi om te zien.”


En welke functie volgt hierna?

“Geen idee, ik zit momenteel goed op m’n plek. En ik heb er alle vertrouwen in dat een nieuwe uitdaging op termijn op m’n pad komt zolang ik er zelf ook voor opensta. En ik vind Essent een supergaaf bedrijf om voor te werken dus die volgende uitdaging hoop ik tegen die tijd ook weer intern te vinden. Essent is een mooi bedrijf met een open, fijne werksfeer en top collega’s! Het maakt niet uit wie ik ontmoet binnen Essent of wie ik bij de servicepartners spreek: iedereen is bereid je te helpen en samen gaan we vol voor de uitdagingen die de energietransitie met zich meebrengt.”


Sander Cooijmans (31 jaar) werkt sinds 2018 bij Essent en woont in Den Bosch samen met zijn vriendin Renske. Hij blijft fit door te wielrennen, cros fitten en wandelen in de natuur. En daarnaast probeert hij alles te leren over financiële innovaties die blockchain en Bitcoin met zich meebrengen.

Meer verhalen van Essenters