Van de zorg naar de energiebranche: 'Ik wil een maatschappelijk doel dienen in mijn functie'

10 maart 2022

Ervaar hoe het is om bij Essent te werken. Lees het verhaal van Essenter Derk, Product Owner Transformers bij Essent.


Ik ben Derk. Ik ga voor Essent.

Een functie als Product Owner Transformers, dat klinkt bijna futuristisch, leg uit. “Dat valt mee maar mijn rol heeft wel alles te maken met het verbeteren van bestaande functionaliteiten en de ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten, transformeren dus. In mijn rol vorm ik de brug tussen business en IT. Het is een supermooie rol onder andere doordat ik veel vrijheid krijg in hoe ik iets doe, in welke snelheid en wie ik erbij wil betrekken.”


Samen complexe processen versimpelen

“Ik schakel veel met de proces consultants, journey- en teammanagers en haal de feedback na een implementatie op bij de klantadviseurs. Hun input en feedback is nodig om veelal complexe processen in kaart te brengen, samen te bepalen waar de meeste waarde zit qua verbeteringen en vervolgens te prioriteren. Dat is ook waar ik het meeste plezier uit haal in mijn werk: samen met de gebruikers verbeterslagen bedenken en ontwikkelen. En natuurlijk om te zien dat een verbetering positief effect heeft, bijvoorbeeld tijdswinst, een hogere first time right en een verbeterde gebruiksvriendelijkheid. Soms zit de grootste impact in de kleinste verbeteringen.”


Een eigen team aan developers

Samenwerken is voor Derks werkplezier heel belangrijk én het is essentieel in zijn rol. “We beseffen hier heel goed dat we elkaar nodig hebben. Ik ben bijvoorbeeld zelf niet van de techniek. Ik kan tot op zekere hoogte volgen maar ik ben geen expert in IT, dus het ontwikkelen laat ik bij mijn team aan developers, een vaste club waar ik mee werk. En ik laat hen ook graag meedenken als er nieuwe verbeteringen worden ontwikkeld. Zij zijn de techneut, ik de procesdenker die ervoor verantwoordelijk is dat alles aan elkaar geknoopt wordt. En ook daarin hoef ik het niet allemaal zelf uit te vinden: we zijn met een team van 18-20 Product Owners, daar kan ik altijd mee sparren. Een mooie club waarin we open discussies met elkaar aangaan en waar we gezamenlijk tot een besluit komen.”


Van de zorg naar de energiewereld

Voordat hij eind 2020 de stap naar Essent maakte werkte Derk bij een bedrijf gespecialiseerd in met name alarmsystemen om ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen. De gemene deler tussen de twee werkgevers: maatschappelijke impact maken. “Ik wist dat ik de rol van Product Owner weer eens echt goed wilde doorleven. De voorwaarde die ik had was dat het bij een bedrijf zou zijn waar ik weer een maatschappelijk doel kon dienen in mijn rol. Toen kwam Essent om de hoek! De energietransitie heeft gigantische impact, ik wist: ‘hier wil ik onderdeel van zijn’. Natuurlijk hebben we het stigma van een commerciële club maar wat we doen maakt me trots. Neem bijvoorbeeld de stappen die we nu zetten op het gebied van bijvoorbeeld waterstof, daar word ik heel blij van. We zijn maatschappelijker bezig dan dat we laten zien!”


Hoe zie jij de maatschappelijke impact terug in jouw rol?

“Dat kan heel divers zijn. Als Essent hebben we als doel om simpele, duurzame en betaalbare energieoplossingen bereikbaar te maken voor iedereen. Alles wat ik doe, draagt hier in meer of mindere mate aan bij. We richten onze processen zo simpel en flexibel mogelijk in, waarbij we de klantreis centraal stellen. Hierdoor kunnen we onze klanten helpen met maken van de juiste keuze. Het gaat hierbij niet alleen om het leveren van energie maar ook mee te denken bij het verduurzamen van een woning, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen. Dit alles in 1 contact moment. Ik geloof heel sterk dat een totaal pakket, de klant uiteindelijk helpt.”


Derk Bullinger (36 jaar) woont met zijn vriendin en 2 kinderen (7 en 4 jaar) in ’s Gravenmoer, een klein dorpje in de buurt van het Brabantse Oosterhout. “Ik hou ervan om lekker naar buiten te gaan met de kids, in de natuur te zijn. En een van mijn grootste hobby’s is zeilen, de vrijheid om te kiezen wat je op een dag doet spreekt ons heel erg aan. Mijn ultieme droom? Ooit eens de Atlantische Oceaan over te steken met mijn zeilboot!”

Wil jij in je werk ook maatschappelijke impact maken net als Derk? Kijk hier voor onze openstaande vacatures. Meer weten over het werk als Product Owner? Bekijk de Instagram TakeOver van Product Owner collega Ilse Arends

Meer verhalen van Essenters