"Volwassen in het SAFe werken ten opzichte van andere grote bedrijven"

19 januari 2021

Ervaar hoe het is om te werken bij Essent. Lees het verhaal van Essenter Annelies, Scrum Master op onze IT afdeling.

Ik ben Annelies. Ik ga voor Essent.

“Een referral noemen ze dat he, ja dat klopt, ik ben via een oud-collega van Rabobank bij Essent terechtgekomen. Zij werkte hier al, ook binnen IT, en was heel enthousiast over Essent als bedrijf. En als iemand tegen je blijft zeggen “je zou er zo goed passen, die mindset die jij hebt zoeken we ook echt bij Essent” ja, dan ga je dat vanzelf een keer geloven, haha! En ik had ook het voordeel dat ik Essent al wel kende. Want mijn oud-werkgever, Yourzine/Adeptiv, is gehuisvest in hetzelfde pand. Daardoor kreeg ik al wat mee van de informele sfeer, doordat ik bijvoorbeeld in het bedrijfsrestaurant of bij de koffiebar Essenters sprak. Toen de ideale vacature van Scrum Master vrij kwam heb ik direct gesolliciteerd.”

Scrum Master bij Essent

“Het team waarin ik werk bestaat uit acht Developers, een Product Owner en een Scrum Master. Ons scrumteam bouwt software voor twee verschillende producten: het interne besturingssysteem voor onze klantadviseurs en de ‘Mijn’, een inlogomgeving voor de consument op de website van Essent. Momenteel zijn we bezig om de ‘Mijn’ om te zetten naar een nieuwe omgeving die veel gebruiksvriendelijker is en betere informatie en advies geeft aan de klant, bijvoorbeeld over zijn/haar energieverbruik, allemaal op basis van data. Als Scrum Master zorg ik ervoor dat het team optimaal kan (samen)werken en zoveel mogelijk zelforganiserend is. Daar gaan we binnen IT best ver in. Zo bepalen de teamleden zelf de samenstelling van hun team en hóe ze de producten willen bouwen. En aan het einde van een sprint geven ze hun eigen live demo’s.”

Van component teams naar feature teams

“Dat we van component teams naar feature teams zijn gegaan draagt zeker bij aan het ondernemerschap binnen de IT afdeling, je krijgt hierdoor veel meer vrijheid. Onze IT’ers kiezen zelf in welk team ze willen zitten zolang maar alle capabilities aanwezig zijn en ieder team end-to-end kan opleveren. Op die manier hoeven we minder te puzzelen welke features wel en niet passen bij een team. Blijkt het dat we een belangrijke capability missen in een team, dan trainen de teams elkaar onderling. Op die manier hebben we er bijvoorbeeld voor gezorgd dat een API’er nu ook kan testen.”

Met Agile werken lopen we binnen Essent IT voorop

““Bij mijn vorige werkgever kwam ik bij behoorlijk wat andere grote organisaties binnen. Stuk voor stuk leuke bedrijven maar op het gebied van Agile werken is IT binnen Essent echt veel verder dan andere grote bedrijven in Nederland, hier kan ik écht een verschil maken in mijn rol als Scrum Master. Binnen IT is op alle niveaus gekozen om Agile en SAFe te willen werken. We zijn ervan overtuigd dat we het beste resultaat behalen wanneer iedereen deze methode ondersteunt. Dat lijkt logisch, maar dat is niet in ieder bedrijf zo. In de praktijk betekent het dat we ieder kwartaal met 200 medewerkers twee dagen lang alleen maar aan het plannen zijn. Dat dit door het hele bedrijf ondersteund wordt is echt uniek! Het event heeft zichzelf inmiddels al meerdere malen bewezen. Maar daar hebben we dus ook de kans voor gekregen. Essent IT is heel volwassen en nauwkeurig, alleen grote bedrijven kunnen dat op deze schaal doen en kunnen hierin investeren.”

Kansen benutten in tijden van COVID-19

“Onze scrumteams stonden voor een extra uitdaging toen we vanwege COVID-19 ineens allemaal thuis moesten werken. Voor ons tweedaagse planningsevent konden we niet met alle 200 medewerkers samenkomen. Maar binnen slechts zes weken hadden we met een klein team een tool aangekocht, interne trainingen gegeven en een dry-run gehouden. Uiteindelijk kunnen we zelfs zeggen dat het event er beter van is geworden! Die vrijheid om kansen die je ziet te benutten waardeer ik heel erg. Zie de mogelijkheden, motiveer je standpunt en ga ervoor! Het ergste dat kan gebeuren is dat je achteraf moet zeggen dat je het verkeerd hebt ingeschat.”

Werken in internationale teams

“Het leukste van het werken binnen onze IT afdeling vind ik dat we internationale teams hebben met Engels als voertaal. Momenteel werk ik met Indiërs, Italianen en Nederlanders. Ik vind dat ontzettend verrijkend in de samenwerking! Door die drie verschillende culturen ontstaat er namelijk een combinatie van eindeloze inzet, heel veel respect en directheid. En ook buiten werktijd is het leuk om verder kennis te maken met elkaars gebruiken. We organiseren geregeld een ‘Potluck Diner’ waarbij iedereen wat eten meeneemt naar het werk en we dat met z’n allen delen. En ik kan je zeggen: met de huidige samenstelling van mijn team is dat zeker geen straf 😊! En zo zijn we ook een keer cricket gaan spelen, hebben we gebowld en heb ik ze een avondje mee uit carnavallen genomen in Den Bosch. Niet alleen leuk en goed voor de teambuilding maar je krijgt tegelijkertijd meer respect voor elkaar(s cultuur). Winst op allerlei vlakken die multi-culturele teams als je het mij vraagt!”

Annelies (32 jaar) werkt sinds 2019 bij Essent en woont in Den Bosch, op 7 minuten lopen van het hoofdkantoor van Essent. Vrije tijd besteedt ze graag aan haar maltipoo pup Pip, hardlopen en badminton.

Collega worden van Annelies? Dat kan! Bekijk onze IT vacatures.

Meer verhalen van Essenters