"Zelfontplooiing leidde tot carrière switch"

16 juni 2020

Ervaar hoe het is om te werken bij Essent. Lees het verhaal van Essenter Ilona, HR Medewerker Services & Operations.

Ik ben Ilona. Ik ga voor Essent

“Begin 2020 heb ik de overstap gemaakt naar Essent. Hier ben ik onderdeel van het team HR Services & Operations. Samen zijn we het eerste aanspreekpunt voor managers en medewerkers bij HR gerelateerde vragen. Ik zorg onder andere voor correcte en tijdige verwerking van administratieve werkzaamheden met betrekking tot de uitvoering van het HR beleid. Daaronder hoort bijvoorbeeld het verwerken van mutaties op het gebied van instroom, doorstroom en uitstroom.”

Zelfontplooiing leidde tot carrière switch

“Ik werkte hiervoor bij een bank in het ‘bijzonder beheer van hypotheken’ waarbij ik ervoor verantwoordelijk was om mensen met betalingsproblematiek te helpen. Op een bepaald moment begon het te kriebelen bij me. Wat ik deed vond ik leuk, maar ik vond het nóg leuker om nieuwe dingen te leren. Ik vond het een mooie gedachte om niet vanuit noodzaak of onvrede wat anders te gaan doen maar vanuit openheid: zelfontplooiing. Nadat ik meer inzicht had verkregen in wie ik ben en waar ik goed in ben, heb ik naast mijn baan de deeltijd hbo opleiding HRM gevolgd en vervolgens stage gelopen.”

Blij met de kans die Essent me heeft geboden

“Bij mijn voormalige werkgever waren er binnen het HR vakgebied na het afronden van mijn studie op dat moment geen mogelijkheden voor me. Maar ik had voor mezelf op dat moment al duidelijk dat ik echt de sprong in het diepe wilde wagen. En dus ben ik verder gaan kijken en benaderde ik mensen uit mijn eigen netwerk om me zo breder te kunnen oriënteren. Telkens met de vraag in mijn achterhoofd ‘bij wat voor soort bedrijf wil ik gaan werken?’. Uiteindelijk zijn alle puzzelstukjes op zijn plek gevallen en ben ik via via in contact gekomen met Essent. Een paar koppen koffie en enkele maanden verder en mijn contact was getekend. Zo snel kan het gaan.”

“Waardering zit hem voor mij met name in de kleine dingen”

“Sfeer en waardering zijn voor mij heel belangrijk en bij mijn eerste kop koffie had ik meteen een goed gevoel bij Essent als werkgever. Dat gevoel is het afgelopen half jaar telkens weer bevestigd. Wat mij zo aanspreekt is het informele, no-nonsense karakter. Dat verwacht je misschien niet direct bij een grote corporate. Met z’n allen werken we hard voor de klant maar tegelijkertijd houden we zeker ruimte voor een lolletje en hebben we aandacht voor elkaar. En ja, met een hoofdkantoor in Den Bosch voelt het voor mij als geboren Tilburgse toch wel een beetje als thuiskomen.

En die waardering, die voelde ik vanaf het eerste moment. Ik vind het heel fijn dat ik de kans heb gekregen me verder te ontwikkelen bij Essent, ondanks het feit dat ik nog weinig ervaring had binnen het HR vakgebied. Bij Essent hebben ze naar mij als persoon gekeken en dat zie ik als een enorm compliment. Verder zit waardering voor mij met name in de kleine dingen: in oprecht geïnteresseerde collega’s, collega’s die me vanaf dag 1 op weg hebben geholpen. Een complimentje van een collega tijdens een dagstart of een appje ‘jij bent een topper’, ja daar kan ik echt blij van worden. Maar ik voel ook waardering door het vertrouwen en de flexibiliteit die ik krijg van mijn leidinggevende om mijn werk te doen op de manier die bij mij past. Omdat de kinderen naar school gaan kan ik bijvoorbeeld mijn 28 uren flexibel indelen, als dat qua werkzaamheden of thuissituatie beter uitkomt. Dat lijkt misschien iets kleins maar dat vind ik zo fijn. Mensen vragen me wel eens of ik de juiste keuze heb gemaakt en dan kan ik alleen maar volmondig JA op antwoorden. Ik voel dat ik bij Essent helemaal op mijn plek zit.”

Wat moet je weten voordat je bij Essent komt werken?

““Ik vind het enorm verfrissend om in een nieuwe branche aan de slag te zijn. De dynamiek van de energiewereld maakt Essent heel interessant. We werken met een enthousiaste club hoogopgeleide mensen in een branche die enorm in beweging is, met veel actuele thema’s voor iedereen in Nederland. Dat zie ik misschien wel als het grootste verschil met o.a. de bankensector: de energiebranche is nog véél meer in beweging: duurzaamheid is en blijft nu eenmaal de komende jaren hot topic. Dus wat dat betreft ben ik hier voorlopig niet uitgeleerd. Dat betekent tegelijkertijd ook dat je mee moet in die dynamiek en dat je ervan moet houden. En vooral: je moet het elke dag beter willen doen voor de klant. Positief bezig willen zijn met ontwikkelen. Je wordt hier niet gelukkig als je stilstaan prima vindt.”

Ilona werkt sinds januari 2020 als HR Medewerker Services & Operations bij Essent. Ze woont met haar vriend en twee kinderen (6 en 8 jaar) in Wijchen.